LAUREACI 2020

 

 

Laureaci w kategorii MIESZKANIE/DOM:

 

Katarzyna Kuo Stolarska KUOO ARCHITECTS oraz Inwestor Prywatny

wnętrze domu z obrazami Grzegorza Worpusa-Budziejewskiego oraz rzeźbami Willy’ego Verginera i Marcina Rząsy

 

 
“Luksusowe i minimalistyczne wnętrze domu wolnostojącego na północy Polski. Proste, czyste i przestrzenne wnętrze, w którym postawiono na jakość, a nie na ilość cechują doskonale dobrane kolory, wyposażenie, materiały i oświetlenie, które zapewniają całości spójność i wyszukany smak. Wnętrze dopełniła sztuka: zamówione specjalnie do tego wnętrza wielkoformatowe obrazy Grzegorza Worpusa-Budziejewskiego ozdabiające hall oraz salę kinową. W salonie na tle ściany pokrytej stalą stoją dwie rzeźby Willy’ego Verginera, a w hallu na tle obrazu znakomita rzeźba Marcina Rząsy.
Styl jest prosty i utrzymany w piaskowej naturalnej kolorystyce.
Projekt pokazuje, że sztukę można dopasować do każdego wnętrza. W przesłanym domu sztuka jest mocno wyeksponowana i jest nierozerwalną częścią projektu. Jest tak samo oszczędna jak reszta wyposażenia. Jest kropką nad “i”, która powoduje, że dom jest spersonalizowany i bardziej charakterny. Cenny jest fakt, że została wymieszana sztuka polskich twórców i zagranicznych. Wszystkie elementy są ze sobą spójne mimo tego, że pochodzą z tak odległych sobie miejsc.”
Katarzyna Kuo Stolarska, architekt
 
 

Laureaci w kategorii PRZESTRZEŃ PUBLICZNA:

 

Bartosz Haduch, Łukasz Marjański NArchitekTURA oraz Muzeum Narodowe w Krakowie

wystawa monograficzna Stanisława Wyspiańskiego

 

 
“Przystępując do projektu aranżacji wystawy dzieł Stanisława Wyspiańskiego ze zbiorów Muzeum Narodowego w Krakowie staraliśmy się zachować równowagę między neutralnym tłem dla eksponatów, a unikalną scenografią podkreślającą geniusz tego artysty. Zróżnicowany charakter każdej z siedmiu sal odpowiada chronologicznej i tematycznej narracji ekspozycji, podążając za koncepcją „stopniowania wrażeń” – niczym w scenariuszu filmowym czy teatralnym. Zamiast dosłownych cytatów z twórczości Wyspiańskiego, zaproponowaliśmy jej współczesną interpretację, uzyskiwaną za pomocą zaawansowanych technologii (projektowych i wykonawczych) oraz nowoczesnych materiałów. Możliwość konfrontacji naszych wizji projektowych z twórczością jednego z najwybitniejszych polskich artystów była dla nas wielkim zaszczytem, a zarazem wyzwaniem. W naszym projekcie staraliśmy się wykreować scenariusz przestrzeni, w której role drugoplanowe – aranżacji, oświetlenia czy etalażu, pomagają zaistnieć w pełni roli głównej – multidyscyplinarnej twórczości Stanisława Wyspiańskiego. To architektura, która pozostając w cieniu genialnego artysty, jest jednak widoczna, stymulując dialog między dziełami sztuki i ich otoczeniem a widzami.
Wystawę monograficzną Stanisława Wyspiańskiego w Muzeum Narodowym w Krakowie odwiedziło ponad 350 000 widzów, co stanowi rekord frekwencyjny placówek kulturalnych w Polsce i ma też konkretny walor edukacyjny oraz promocyjny (nie tylko w zakresie sztuki młodopolskiej). Zaprojektowana przez nas aranżacja była próbą ścisłej integracji sztuki z architekturą, a współczesne rozwiązania formalne i kolorystyczne zakorzenione były w twórczości tego wszechstronnego artysty, ale też w miejscach z którymi był związany i dla których tworzył. Ekspozycja w pewnym stopniu przyczyniła się do odnowienia swoistej „mody na Wyspiańskiego”, widocznej nie tylko w zakresie licznych relacji i publikacji, ale też w powtórnym wykorzystaniu jego dzieł w ramach różnych dziedzin, nie tylko sztuki (np. w filmie, teatrze, modzie, grafice, a nawet tatuażu). Była też preludium do rozpisania międzynarodowego konkursu na stałą siedzibę jego dzieł w Krakowie, która ma powstać przy Gmachu Głównym Muzeum Narodowego.”
Bartosz Haduch, architekt
 
 

Laureaci w kategorii BIURO:

 

JEMS Architekci sp. z o.o.

wnętrze biura JEMS Architekci z obrazami Tomasza Trzupka

 

 
Pracownia JEMS Architekci istnieje od 1988 roku, jednakże zespół architektoniczny, będący jej zalążkiem, działa nieprzerwanie od początku lat 80. Rozpoczynając samodzielną praktykę w okresie transformacji ustrojowej JEMS włączył się w nurt odbudowy polskiej kultury architektonicznej.
Pracownia działa w formule biura warsztatu, otwartego na różnorodne idee i poglądy, ale zachowującego własny, rozpoznawalny język, który charakteryzuje racjonalizm i umiarkowanie.
 
Tomasz Trzupek
Architekt i malarz, absolwent Wydziału Malarstwa ASP w Warszawie oraz Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.
W swoich pracach łączy doświadczenia malarskie i architektoniczne.
 
“W czasie, gdy o randze architektury coraz częściej decyduje zasięg jej medialnego wizerunku, uczczenie 30-lecia działalności pracowni architektonicznej serią obrazów, formalnie bliższych abstrakcji geometrycznej niż dopracowanym renderingom, ma w sobie nutę przekory. Ten gest dużo też mówi o samej pracowni, która podchodząc racjonalnie do otaczających ją rynkowych i zawodowych realiów, konsekwentnie porusza się w nich na własnych zasadach.
Częścią poszukiwań [rozwijania warsztatu, mierzenia się z kolejnymi zadaniami projektowymi w całej ich historycznej i kulturowej złożoności] są obrazy autorstwa Tomasza Trzupka, który wykorzystując swoje zarówno architektoniczne jak i artystyczne wykształcenie, stworzył własny, malarski język, w wyrazisty sposób ilustrujący charakter projektów pracowni JEMS.
Obrazy nie są obliczone na medialny efekt. Są raczej badawczym spojrzeniem rzuconym wstecz, w kierunku wybranych projektów. W swej powściągliwej, geometrycznej formie i ograniczonej gamie barwnej (…) mówią o tej architekturze więcej niż niejedna fotografia. Pokazują jej materialność: strukturę, masę, fakturę, dobór materiałów; i kompozycję: rytm elewacji, tektonikę brył, dynamikę urbanistycznych wnętrz, czy relacje przestrzenne pomiędzy fragmentami budynków.”
Aleksandra Kędziorek, ze wstępu do albumu Tomasz Trzupek JEMS Architekci, wydanego dla uczczenia 30-lecia działalności pracowni, Warszawa 2019r.
 
 

Laureaci w kategorii HOTEL:

 

Przemo Łukasik, Łukasz Zagała MEDUSA GROUP oraz Tacit Investment Polska S.A.

wnętrza Hotelu Nobu w Warszawie z pracami m.in. Anny Bimer, Piotra Uklańskiego i Mikołaja Moskala

 

 
“Hotel Nobu zlokalizowany jest przy ul.Koszykowej w centrum Warszawy vis-a-vis modnej Hali Koszyki.

Bryła, zaprojektowana przez pracownię Medusa Group na zlecenie Tacit Investment Polska, powstała poprzez rozsunięcie względem siebie siedmiu kondygnacji na rzucie litery „V”. W ten sposób zaokrąglony, narożny blok z barwionego w masie betonu architektonicznego zyskał balkony, które obsadzone zielenią, tworzą wertykalny ogród w centrum miasta. Oszczędne w formy wnętrza operują prostymi materiałami: beton, drewno, kamień, szkło.
Zaprojektowano je w japonizującym stylu, nawiązującym do serca hotelu – Restauracji Nobu.
Wśród elementów plastycznych obecny jest w hotelu motyw złotej linii poprowadzonej po elewacji parteru, który pojawił się z inicjatywy Walk with David – firmy, projektującej koncepcję Systemu Identyfikacji Wizualnej na podstawie wytycznych marki Nobu Hotels. Suminagashi – bo tak nazywa się ten element, jest stylizowanym motywem opartym na formie ekspresji artystycznej z XII wieku, wykorzystującej wodę i atrament do kreowania płaszczyzn i abstrakcyjnych form. Jego organiczne linie burzą monotonię w uporządkowanym układzie. Suminagashi jest przeznaczony do wykorzystania w subtelny sposób – Nobu Hotels używa go w swoich drukowanych materiałach promocyjnych, w tym na wizytówkach.”
Medusa Group
 
“Sztuka, wypełniająca wnętrza Nobu Hotel, jest łącznikiem pomiędzy japońskim DNA hotelu a polskim kontekstem miejsca. Do pokoi wybrane zostały eleganckie, niemal biżuteryjne prace Anny Bimer, przywołujące skojarzenia z japońskimi drzeworytami. Prace Piotra Uklańskiego, jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich artystów, użytymi elementami odnoszą się do ważnych w kulturze Japonii materiałów jakimi są ceramika i tkanina. Naturalne techniki prac oraz ich organiczność ocieplają delikatnie surowe wnętrza hotelu.”
Katarzyna Wąs, odpowiedzialna na zlecenie inwestora i w porozumieniu z architektami za dobór dzieł sztuki do nowej części hotelu
 
Do części wspólnych hotelu wypożyczone zostały obrazy i rzeźba z Jankilevitsch Collection.
Natomiast sztuka prezentowana w historycznej części – hotelu Rialto – została wybrana przez właściciela.

 
 
 

LAUREACI 2019

 

 

Laureaci w kategorii PRZESTRZEŃ PUBLICZNA:

 

Andrzej Chołdzyński oraz Miasto Stołeczne Warszawa – Metro Warszawskie

II linia metra z pracami Wojciecha Fangora

 

 

“Stacje metra to najczęściej odwiedzane budynki użyteczności publicznej w mieście.
Są więc doskonałym miejscem do wypowiedzi artystycznej, komunikowania się z publicznością, jeśli trzeba, kształtowane jej gustów. Ponieważ odcinek centralny projektowaliśmy z jednego „uderzenia”, była to moim zdaniem doskonała okazja, aby zrobić jeden wspólny projekt-artefakt współgenerujący nową metropolitalną przestrzeń Warszawy.
Programowo uznaję, że malarstwo i rzeźba są niezbędnymi elementami architektury. Dlatego do projektu konkursowego zaprosiłem Wojciecha Fangora jednego z najwybitniejszych twórców op-artu, który doskonale wiedział co to znaczy Urban art -wystarczy wspomnieć jego wcześniejsze realizacje m. in. z arch. arch. J. Sołtanem, Z. Ihnatowiczem, O. Hansenem.
Od początku razem pracowaliśmy nad całością przestrzeni. Tym sposobem bilet do metra stał się biletem do świata sztuk pięknych: architektury, malarstwa i rzeźby, w którym artysta malarz wraz z architektem stworzyli coś w skali metropolitalnej wpływającym tym samym na kształt miasta.”
Andrzej Chołdzyński, architekt

 

 

 

Laureaci w kategorii PRZESTRZEŃ HANDLOWO-USŁUGOWA

 

Witold Dudek oraz Global Trade Center S.A.

Galeria Północna w Warszawie z pracą Oskara Zięty pt.Wir

 

“Pomysł instalacji rzeźby WIR narodził się w trakcie prac projektowych. Wspólnie z Inwestorem zastanawialiśmy się nad wprowadzeniem do rozległej przestrzeni wewnętrznego atrium współczesnej ciekawej formy przestrzennej. Szukaliśmy elementu ciekawego, o odpowiedniej skali i formie, obiektu który nie zdominuje przestrzeni ale będzie z nią współgrał. Rozważaliśmy różne elementy, materiały, formy które mogłyby zaistnieć w tym miejscu. Z pomocą przyszedł nam znany artysta Oskara Zięta, specjalizujący się w nowatorskiej technologii obróbki stali FiDU. Zaproponowana przez artystę forma składająca się z pięciu wijących się ku górze stalowych form przypominających wir wpisała się w projektowana przestrzeń. Wykonany 3 metrowy mock-up wyglądał zachęcająco, pozwolił na podjęcie ostatecznej decyzji o instalacji rzeźby w budynku Galerii. Ze względu na swoja skalę rzeźba stała się wyzwaniem nie tylko dla artysty ale również dla ekipy transportującej i instalującej elementy na budowie. Końcowy efekt zadowolił zarówno autora rzeźby, inwestora jak również projektantów budynku. WIR jest ciekawą formą sztuki współczesnej zainstalowanej w budynku komercyjnym, która odbierana jest pozytywnie przez odwiedzających Galerię Północną.”

Witold Dudek, architekt